Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití parametru specifické UV absorbance (SUVA) pro charakterizaci přírodních organických látek
Vítková, Tereza ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Načeradská, Jana (oponent)
Předlože á akalářská prá e se za ěřuje a harakteriza i para etru spe ifi ké UV absorbance, SUVA (Specific UV Absorbance), která se v součas é do ě používá při úpravě pitné vody k odhadu pote iálu přírod í h orga i ký h látek NOM - Natural Organic Matter tvořit vedlejší produkty desi fek e vody DBPs - Disinfection By-Products). SUVA je definována jako po ěr a sor a e při vl ové dél e 2 a hodnoty koncentrace rozpuště ého orga i kého uhlíku DOC - Dissolved Organic Carbon). Nejprve byla použita jako áhrad í para etr a ísto složitější h ěře í pro posouze í pote iálu vz iku trihaloge etha ů THMs - Trihalogenmethanes) (Edzwald a kol., 1985). V součas é do ě je nejvíce studována schopnost parametru SUVA odhadnout tvorbu jednotlivých tříd DBPs při hygie i ké za ezpeče í pit é vody. Větši a studií zkou á ko krét ě tvor u THMs a HAAs (Haloacetic Acids - haloge deriváty kyseli y o tové , které jsou přís ě regulová y z důvodu škodlivého vlivu a život í prostředí i lidské zdraví. Její nespornou výhodou je rychlé a epříliš ároč é sta ove í pří o a úprav ě vody. Ni é ě dosavad í studie ají po ěr ě rozporupl é závěry ohled ě jejího prakti kého pří osu a s hop osti skuteč ě odhadnout, jak bude daná voda při úpravě reagovat s desi fekč í činidlem a tvořit DBPs. Na základě zhod o e í dostup é literatury se SUVA jeví...
Využití parametru specifické UV absorbance (SUVA) pro charakterizaci přírodních organických látek
Vítková, Tereza ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Barešová, Magdalena (oponent)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na charakterizaci parametru specifické UV absorbance SUVA (Specific UV Absorbance), která se v současné době používá při úpravě pitné vody k odhadnutí reaktivity přírodních organických látek (NOM - Natural OrganicMatter) tvořit vedlejší produkty desinfekce vody. Nejprve byla použita pro posouzení potenciálu vzniku trihalogenmethanu (THM - Trihalogenmenthan), kdy byla využita namísto složitějšího měření (Edzwald et al., 1985). Od té doby se její použití několikrát pozměnilo a v současné době se nejvíce studuje schopnost SUVA odhadnout tvorbu jednotlivých tříd DBPs (Disinfection By-Products - vedlejší produkty desinfekce vody) při hygienickém zabezpečení pitné vody. Většina studií zkoumá konkrétně tvorbu THM a HAAs (HaloaceticAcids - halogenderiváty kyseliny octové), které jsou přísně regulovány z důvodu jejich škodlivých vlastností pro životní prostředí i lidské zdraví. Její nespornou výhodou je rychlé a nepříliš náročné stanovení přímo v úpravnách vod. Nicméně dosavadní studie mají poměrně rozporuplné závěry ohledně jejího praktického přínosu skutečně odhadnout, jak bude daná voda při úpravě reagovat s desinfekčním činidlem a tvořit DBPs. Na základě zhodnocení dostupné literatury se SUVA jeví jako vhodná spíše pro vody huminového charakteru, které jsou svými...
Využití parametru specifické UV absorbance (SUVA) pro charakterizaci přírodních organických látek
Vítková, Tereza ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Barešová, Magdalena (oponent)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na charakterizaci parametru specifické UV absorbance SUVA (Specific UV Absorbance), která se v současné době používá při úpravě pitné vody k odhadnutí reaktivity přírodních organických látek (NOM - Natural OrganicMatter) tvořit vedlejší produkty desinfekce vody. Nejprve byla použita pro posouzení potenciálu vzniku trihalogenmethanu (THM - Trihalogenmenthan), kdy byla využita namísto složitějšího měření (Edzwald et al., 1985). Od té doby se její použití několikrát pozměnilo a v současné době se nejvíce studuje schopnost SUVA odhadnout tvorbu jednotlivých tříd DBPs (Disinfection By-Products - vedlejší produkty desinfekce vody) při hygienickém zabezpečení pitné vody. Většina studií zkoumá konkrétně tvorbu THM a HAAs (HaloaceticAcids - halogenderiváty kyseliny octové), které jsou přísně regulovány z důvodu jejich škodlivých vlastností pro životní prostředí i lidské zdraví. Její nespornou výhodou je rychlé a nepříliš náročné stanovení přímo v úpravnách vod. Nicméně dosavadní studie mají poměrně rozporuplné závěry ohledně jejího praktického přínosu skutečně odhadnout, jak bude daná voda při úpravě reagovat s desinfekčním činidlem a tvořit DBPs. Na základě zhodnocení dostupné literatury se SUVA jeví jako vhodná spíše pro vody huminového charakteru, které jsou svými...
Využití parametru specifické UV absorbance (SUVA) pro charakterizaci přírodních organických látek
Vítková, Tereza ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Načeradská, Jana (oponent)
Předlože á akalářská prá e se za ěřuje a harakteriza i para etru spe ifi ké UV absorbance, SUVA (Specific UV Absorbance), která se v součas é do ě používá při úpravě pitné vody k odhadu pote iálu přírod í h orga i ký h látek NOM - Natural Organic Matter tvořit vedlejší produkty desi fek e vody DBPs - Disinfection By-Products). SUVA je definována jako po ěr a sor a e při vl ové dél e 2 a hodnoty koncentrace rozpuště ého orga i kého uhlíku DOC - Dissolved Organic Carbon). Nejprve byla použita jako áhrad í para etr a ísto složitější h ěře í pro posouze í pote iálu vz iku trihaloge etha ů THMs - Trihalogenmethanes) (Edzwald a kol., 1985). V součas é do ě je nejvíce studována schopnost parametru SUVA odhadnout tvorbu jednotlivých tříd DBPs při hygie i ké za ezpeče í pit é vody. Větši a studií zkou á ko krét ě tvor u THMs a HAAs (Haloacetic Acids - haloge deriváty kyseli y o tové , které jsou přís ě regulová y z důvodu škodlivého vlivu a život í prostředí i lidské zdraví. Její nespornou výhodou je rychlé a epříliš ároč é sta ove í pří o a úprav ě vody. Ni é ě dosavad í studie ají po ěr ě rozporupl é závěry ohled ě jejího prakti kého pří osu a s hop osti skuteč ě odhadnout, jak bude daná voda při úpravě reagovat s desi fekč í činidlem a tvořit DBPs. Na základě zhod o e í dostup é literatury se SUVA jeví...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.